فیکسچر ایمپلنت، نقش ریشه مصنوعی دندان را دارد و از یک پیچ تیتانیوم خالص یا آلیاژ تیتانیوم با آلومینیوم و وانادیوم ساخته شده است که توسط متخصص ایمپلنت در استخوان فک قرار داده می شود تا از دندان یا تاج آن پشتیبانی کند. تقریبا می توان گفت که فیکسچر مهم ترین قطعه در کاشت ایمپلنت دندان می باشد. اگر شما هم قصد ایمپلنت دارید و دوست دارید اطلاعات کافی در مورد این قطعه مهم را به دست آورید تا پایان این مقاله با طلوع دنت همراه باشید.
فیکسچر ایمپلنت دندان چیست؟
فیکسچر دندان یک پیچ کوچک استوانه ای شکل است و در واقع جزء اصلی ایمپلنت به شمار می رود. ایمپلنت دندان شامل یک قطعه به نام فیکسچر است که این قطعه به عنوان پیچ یا پین، درون لثه و استخوان فک نصب می شود تا به عنوان یک پایه محکم یا نگه دارنده؛ برای اتصال پروتز دندانی به جای دندان از دست رفته عمل کند.
فیکسچرها متناسب با دندانی که قرار است جایگزین آن شوند، دارای اندازه های مختلفی هستند. این فیکسچر به دندان مصنوعی یا پروتز دندانی امکان می دهد که به صورت ثابت و محکم در دهان باقی بماند. مراقبت و نگهداری مناسب از ایمپلنت و فیکسچر آن اهمیت زیادی دارد تا عمر مفید طولانی تری داشته باشد و به عملکرد صحیح و پایدار آن کمک شود.
فیکسچرها پس از اینکه به استخوان به خوبی متصل شدند؛ قابلیت اتصال به بخش های دیگر ایمپلنت مانند اباتمنت را پیدا می کنند. محبوب ترین و رایج ترین آلیاژهایی که فیکسچر ایمپلنت دندان از آن ساخته می شود؛ تیتانیوم و زیرکونیوم هستند.
انواع فیکسچر ایمپلنت چیست؟
هر نوع فیکسچر ایمپلنت دارای مزایا و معایب خاص خود است. به طور کلی، سه نوع کاشت ایمپلنت وجود دارد که بسته به وضعیت شما، تشخیص متخصص ایمپلنت و میزان بودجه خود می توانید بهترین مدل را از بین آن ها انتخاب کنید.
- اندوستال Endosteal (ایمن ترین و رایج ترین نوع)
- ساب پریوستئال Subperiosteal
- زیگوماتیک Zygomatic (به ندرت استفاده می شود)
ایمپلنت اندوستال (Endosseous Implant)
واژه “اندوسئال” به معنای “درون استخوان” است و این نام نشان دهنده این موضوع است که این نوع فیکسچرایمپلنت، درون استخوان کارگذاری می شود. برای کاشت ایمپلنت اندوستال، جراح دندان ابتدا بریدن لثه را برای نمایان شدن استخوان فک شما انجام می دهد. سپس جراح سوراخ هایی در استخوان ایجاد می کند و پست اندوستال را در عمق استخوان قرار می دهد.
رایج ترین نوع فیکسچر برای ایمپلنت دندان، ایمپلنت های Endosteal هستند که برای بیشتر بیماران مناسب اند، ایمپلنت های اندوسئال از موادی مانند تیتانیوم ساخته می شوند که به استخوان فک متصل می شوند. برای کاشت ایمپلنت اندوستال، ابتدا جراح دندان باید تشخیص دهد که آیا شما کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت اندوستال هستید یا خیر؟
معیارهای مهمی که در این تصمیم گیری مهم هستند عبارتند از:
- سلامت عمومی خوب
- سلامت دهان و دندان
- بافت سالم لثه
- یک استخوان فک که به طور کامل رشد کرده است
- وجود استخوان کافی در فک
- ناتوانی یا عدم تمایل به استفاده از دندان مصنوعی
پس از کاشت، تا بهبودی کامل مدت زمانی طول می کشد؛ زیرا برای ترکیب شدن و ایجاد یک پایه محکم به زمان نیاز است. پس از بهبودی کامل، دندان های مصنوعی بر روی پایه قرار می گیرند تا جای خالی دندان پر شود.
ایمپلنتهای ساب پریوستئال Subperiosteal
ایمپلنت های سابپریاوستئال (Subperiosteal Implants) یک نوع ایمپلنت دندان هستند که به طور عمده این روش برای افرادی است که برای ایمپلنت اندوستئال مناسب نیستند و همچنین در مواردی که افزایش ارتفاع استخوان مشکل است و کمبود استخوان برای نصب ایمپلنت دندان معمولی وجود دارد؛ از ایمپلنت پیریوستئال استفاده می شود.
هر چند این نوع ایمپلنت در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما ممکن است به دلیل پیچیدگی بیشتر مراحل و هزینه های بیشتر، روش های دیگر مثل ایمپلنت های اندوسئال معمولی در برخی موارد ترجیح داده شوند. ایمپلنت های ساب پریوستئال به جای اینکه روی استخوان فک ثابت شوند؛ بالای استخوان اما زیر خط لثه قرار می گیرند.
مراحل نصب ایمپلنت های سابپریاوستئال به این صورت است که:
- برای تعیین مقدار استخوان مورد نیاز برای نصب ایمپلنت، ابتدا تصویربرداری انجام می شود.
- یک مدل دهانی ساخته می شود تا ایمپلنت به صورت دقیق بر اساس شکل و اندازه دهان فراهم شود.
- یک قاب فلزی در زیر خط لثه قرار می گیرد و یک پایه به آن متصل می شود.
- در مرحله جراحی، ایمپلنت های سابپریاوستئال زیر غشاء پیریاوستئال نصب می شوند.
- سپس لثه در اطراف قاب تقویت می شود تا آن را در جای خود نگه دارد.
- پروتزها روی اباتمنت ها قرار می گیرند که پیچ های کوتاه و محکمی هستند که درست بالای خط لثه قرار می گیرند.
- پس از مدتی که به استخوان متصل شدهاند و بهبود یافتهاند، پروتز دندان بر روی ایمپلنتها نصب میشود.
این روش تنها در صورتی به کار می رود که بیمار استخوان فک کافی و قوی برای قرار دادن ایمپلنت نداشته باشد یا اینکه فرد مایل به انجام جراحی های گسترده دهان و دندان برای افزودن استخوان به ناحیه مورد نظر نباشد.
ایمپلنتهای زیگوماتیک (Zygomatic Implants)
ایمپلنت زیگوماتیک نادر ترین نوع از انواع فیکسچر ایمپلنت دندان است و برای جایگزینی عملیات پیچیده پیوند استخوان در فک بالا مورد استفاده قرار می گیرند. این روش نسبت به روش های دیگر پیچیده تر است و تنها در صورتی انجام می شود که استخوان فک کافی برای انجام دو نوع ایمپلنت قبلی وجود نداشته باشد.
این روش کاشت ایمپلنت دندان بیمار را از پیوند استخوان بی نیاز می کند. در این روش ایمپلنت به جای استخوان فک بر روی استخوان گونه بیمار قرار می گیرد به صورتی که از داخل استخوان ضعیف فک بالا عبور می کنند تا از طریق سینوس ها به قسمت زیرین استخوان های گونه متصل شوند. ایمپلنت های زیگوماتیک به دلیل محکم بودن استخوان موجود در گونه ها، خیلی سریع ثابت و محکم می شوند به همین دلیل پشتیبان خوبی برای کاشت فوری دندان و بریج های دندان هستند.
مزایای کاشت ایمپلنت زیگوماتیک این است که میزان درصد موفقیت در درمان و روند بهبودی سریع تر است همچنین بیمارانی که نیاز به کاشت ایمپلنت دندان در فک بالا دارند؛ اما از تراکم کافی استخوان برخوردار نیستند؛ ایمپلنت های زیگوماتیک را می توان به عنوان بهترین روش کاربردی در نظر گرفت.
شل شدن فیکسچر ایمپلنت
چرا فیکسچرها لق میشوند؟ اگر احساس کنید که فیکسچر یا پیچ ایمپلنت دندان شما شل شده است؛ بهتر است که به سرعت به جراح فک و صورت خود مراجعه کنید تا مشکل ارزیابی شود. شل شدن فیکسچر ایمپلنت ممکن است به مشکلات مختلفی اشاره کند که نیاز به اقدام فوری دارند. دلایل ممکن برای شل شدن فیکسچر ایمپلنت عبارتند از:
- Osseointegration Failure یا عدم ادغام ایمپلنت با استخوان
- عدم تنظیم صحیح پیچ یا آباتمنت
- عوارض جراحی یا عفونت در محل ایمپلنت
- فشار زیاد بر ایمپلنت دندان
- اندازه ناصحیح پروتز دندان
- نیاز به تعویض یا تعمیرات
- استفاده از مواد نامناسب یا خلل در فرآیند تولید
- عدم رعایت رژیم غذایی مناسب و نرم
- عدم رعایت دستورات دندانپزشک برای مراقبت از ایمپلنت
- بیماری های لثه مثل بیماری پریودنتیت
علائم لق شدن فیکسچر
لق شدن پیچ ایمپلنت دندان ممکن است باعث بروز علائم مختلف در بیمار شود. این علائم می توانند متغیر باشند و به عوامل مختلفی از جمله دلایل لق شدن، واکنش بدن به مشکل، و شدت مشکل بستگی داشته باشند. برخی از عوامل مؤثر در شل شدن یا باز شدن فیکسچر ایمپلنت شامل موارد زیر می باشد:
- درد یا تورم و قرمزی در محل کاشت دندان
- افزایش حساسیت به فشار یا لمس در ناحیه اطراف ایمپلنت
- تغییر در استحکام پروتز دندان و حرکت یا لغزش ایمپلنت
- خونریزی یا خروج مایعات از محل ایمپلنت
- بوی نا مطبوع در محل ایمپلنت
- بروز مشکل در خوردن یا صحبت کردن
در هر صورت، اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید؛ توصیه می شود حتما بلافاصله به دندان پزشک خود مراجعه کنید تا مشکل ارزیابی و درمان شود زیرا لق شدن فیکسچر ایمپلنت نیاز به اقدامات فوری و مناسب دارد تا از ایجاد مشکلات جدی تر در آینده جلوگیری شود.
درمان لق شدن فیکسچرها
درمان لق شدن پیچ ایمپلنت دندان بستگی به علت اصلی لق شدن، وضعیت عفونت، و سطح آسیب دیدگی دارد. البته اهمیت مراقبت های پس از جراحی نیز در کاهش خطر لق شدن فیکسچر ایمپلنت و حفظ سلامت دندان ها و بافت های اطراف آن بسیار مهم است. پزشک پس از ارزیابی دقیق، تصمیم به درمان مناسب می گیرد. درمان های ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اگر فیکسچر لق شده باشد اما استخوان هنوز به خوبی باقی مانده باشد؛ ممکن است تعویض پیچ باعث بهبود وضعیت شود.
- اگر علت لق شدن دندان، عفونت تشخیص داده شود؛ برای درمان عفونت ممکن است جراح دندانپزشکی مصرف آنتی بیوتیک ها را توصیه کند.
- در بعضی موارد، لق شدن فیکسچر ممکن است به دلیل اندازه ناصحیح پروتز دندان باشد که در این مواقع تنظیم مناسب پروتز دندان می تواند بهبود حالت را فراهم کند.
تا زمانی که مشکلات ایمپلنت به طور صحیح تشخیص داده شوند و اقدامات درمانی مناسبی انجام گیرد؛ بسیاری از موارد لق شدن فیکسچر ایمپلنت قابل درمان هستند.
احتمال لق شدن فیکسچر ایمپلنت در چه افرادی بیشتر است؟
به طور کلی، لق شدن فیکسچر ایمپلنت در افراد سالم اتفاق نمیافتد. با این حال، برخی از عواملی که می توانند باعث لق شدن فیکسچر ایمپلنت شوند عبارتند از:
- افراد مبتلا به بیماری های سیستمیک پیچیده مانند بیماری هایی که پس از سرطان، تحت شیمی درمانی یا پرتو درمانی در محلی از بدن به وجود میآیند.
- بیماری های زمینه ای مانند بیماری دیابت بسیار شدید.
- افرادی که بهداشت دهان و دندان های خود را به خوبی رعایت نمی کنند.
- عدم کیفیت استخوان و استخوان های نامناسب و نا کافی
- افراد دارای عادات نا درست تغذیه ای
- مصرف سیگار، دخانیات و مشروبات الکلی
- نوع تکنیک های جراحی، انتخاب مواد و تجهیزات استفاده شده
- تجربه و مهارت پزشک در انجام جراحی ایمپلنت دندان
تاثیر دندان قروچه یا سایش دندان در باز شدن فیکسچر ایمپلنت
بر اساس مطالعات انجام شده، دندان قروچه و سایش دندان (Bruxism) می تواند باعث باز شدن فیکسچر شود. اگر شخص به شدت دندان های خود را فشار دهد؛ می تواند تاثیرات مخربی بر روی ایمپلنت ها داشته باشد.
افرادی که عادت به دندان قروچه دارند چه در خواب و چه در بیداری باید برای جلوگیری از آسیب ایمپلنت های دندانی خود، این عادت خود را مدیریت و کنترل کنند.
دندان قروچه می تواند باعث تخریب پروتزها و آسیب به فیکسچر ایمپلنت شود. در برخی موارد ممکن است دندان پزشک، استفاده از روش های محافظتی مانند استفاده از دستگاه های حفاظتی شبانه یا نایت گارد (night guards) را به بیماران توصیه کند.
با توجه به اینکه این موضوع بسیار حساس است، بهتر است برای درمان با متخصص ایمپلنت دندان مشورت کنید. برای مراجعه به بهترین متخصص ایمپلنت دندان در تهران می توانید به کلینیک طلوع دنت مراجعه فرمایید.
قیمت فیکسچر ایمپلنت
هزینه ایمپلنت دندان شامل چندین جزء می شود که هر کدام تاثیر زیادی بر هزینه نهایی دارند. قیمت فیکسچر نیز ممکن است بسیار متفاوت باشد و به عوامل متعددی بستگی دارد. برای اطلاع دقیق از قیمت ایمپلنت دندان در تهران و قیمت فیکسچر ایمپلنت، می توانید با مشاورین ما در مرکز تخصصی کاشت ایمپلنت طلوع دنت در تماس باشید.
همانطور که گفته شده نرخ فیکسچر ایمپلنت دندان در کلینیک های مختلف می تواند متفاوت باشد. برای مثال، در حال حاضر قیمت ایمپلنت های آسیایی معمولاً بین 8 الی 12 میلیون تومان، و هزینه ایمپلنت های اروپایی بین 12 الی 20 میلیون تومان و بهترین مارک و برند ایمپلنت ها بین 20 الی 30 میلیون تومان متغیر هستند.
همچنین با توجه به هزینه های گزاف برای کاشت دندان ممکن است برخی افراد از انجام این درمان خودداری کنند؛ اما طلوع دنت به منظور رفاه حال مراجعه کنندگان عزیز شرایطی را به عنوان ایمپلنت اقساطی در تهران در نظر گرفته است که با مراجعه به این مرکز و انجام معاینات و مشاوره های لازم، می توانید از پرداخت هزینه ها به صورت قسطی برای ایمپلنت دندان بهره مند گردید.
در نهایت
فیکسچر ایمپلنت اولین، مهم ترین و ضروری ترین قطعه ای است که به عنوان ریشه مصنوعی درون لثه و داخل استخوان فک قرار می گیرد. این قطعه در فرآیند جراحی کاشت دندان وارد ساختار فک شده و قطعات دیگر را به خود متصل می کند. این قطعه در سایز های مختلف از نظر ارتفاع، قطر و ضخامت و انواع مختلف مانند اندوستال، ساب پریوستئال و زیگوماتیک ساخته می شوند و در اختیار متخصص ایمپلنت قرار خواهند گرفت تا با توجه به وضعیت بیمار از فیکسچری متناسب با شرایط او استفاده شود.