مواد تشکیل دهنده ایمپلنت چیست؟

مواد تشکیل دهنده ایمپلنت چیست؟ ایمپلنت دندان از چه موادی ساخته شده است؟

مواد تشکیل دهنده ایمپلنت چیست؟ ایمپلنت دندان یک پیچ تیتانیومی است که مستقیماً درون استخوان فک قرار داده می شود که جایگزین ریشه دندان از دست‌ رفته می‌ شود. ایمپلنت‌ ها معمولا از تیتانیوم ساخته می‌ شوند. زیرا از نظر جنس، تیتانیوم تنها عنصری است که ترکیبی منحصر به فرد از استحکام، وزن سبک و سازگاری مناسب با بدن انسان را ارائه می‌ دهد. در ادامه با متخصص ایمپلنت در تهران همراه باشید تا بخوانیم که ایمپلنت دندان از چه موادی ساخته شده است؟ مواد تشکیل دهنده ایمپلنت دندان چیست؟ در ایمپلنت دندان چه موادی بکار رفته است؟ و …

مشاوره ایمپلنت دندان در تهران | طلوع دنت

ایمپلنت دندان از چه موادی ساخته شده است؟

 ایمپلنت از چه چیزی ساخته می شود؟ ایمپلنت‌ های دندانی معمولاً از موادی ساخته می‌ شوند که سازگاری بالایی با بدن انسان داشته باشند و مقاومت کافی در برار تحمل فشارهای جویدن را نیز دارا باشند. مهم‌ ترین مواد استفاده‌ شده در ساخت ایمپلنت‌ های دندانی عبارتند از:

ایمپلنت ساخته شده با تیتانیوم

تیتانیوم به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و وزن کم، محبوب‌ ترین ماده برای ساخت ایمپلنت‌ های دندانی به شمار می رود. این ماده با بدن انسان بسیار سازگار است و معمولاً پس از کاشت به سرعت با استخوان فک پیوند می‌ خورد.

از مزایا ایمپلنت تیتانیومی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سازگاری زیستی بالا با بدن انسان
  • پیوند سریع با استخوان فک
  • مقاومت بالا در برابر فشار
  • وزن سبک

از معایب این ایمپلنت ها این است که ممکن است در برخی افراد حساسیت‌ های نادر به فلز ایجاد شود.

ایمپلنت ساخته شده با آلیاژهای تیتانیوم

آلیاژهای تیتانیوم، ترکیبی از تیتانیوم با عناصر دیگری مانند آلومینیوم و وانادیوم هستند. این آلیاژها معمولاً خواص مکانیکی بهتری نسبت به تیتانیوم خالص دارند.
از مزایا ایمپلنت ساخته شده با آلیاژهای تیتانیومی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت مکانیکی بیشتر
  • سازگاری زیستی بالا
  • عمر طولانی

ایمپلنت ساخته شده با زیرکونیا (سرامیک زیرکونیا)

زیرکونیا یک ماده سرامیکی با خواص مکانیکی بسیار بالا است که به دلیل رنگ سفید آن، بیشتر برای ایمپلنت‌ های زیبایی و نواحی جلوی دهان استفاده می‌ شود.
از مزایا ایمپلنت زیرکونیا (سرامیک زیرکونیا) می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ظاهر طبیعی‌ تر (رنگ سفید مشابه دندان)
  • سازگاری زیستی بالا
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • عدم واکنش آلرژیک (برای افراد حساس به فلزات)

از معایب این ایمپلنت هزینه بالاتر و شکنندگی در مقایسه با تیتانیوم می باشد.

ایمپلنت ساخته شده با طلا

طلا و آلیاژهای آن به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و قابلیت شکل‌ پذیری خوب، گاهی در ایمپلنت‌ های دندانی استفاده می‌ شوند. البته این ماده به ندرت به عنوان ماده اصلی ایمپلنت استفاده می‌ شود و بیشتر در پروتزهای دندانی و پل‌ ها کاربرد دارد.

از مزایا ایمپلنت ساخته شده با طلا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت در برابر خوردگی
  • سازگاری زیستی بالا

از معایب این ایمپلنت هزینه بالا و وزن بیشتر نسبت به تیتانیوم و زیرکونیا می باشد.

ایمپلنت ساخته شده با مواد کامپوزیتی

مواد کامپوزیتی گاهی به عنوان پوشش ایمپلنت‌ ها استفاده می‌ شوند. این مواد ترکیبی از رزین‌ ها و ذرات سرامیکی هستند و بیشتر در دندان‌ های مصنوعی و پروتزهای دندانی کاربرد دارند.
از مزایا امواد کامپوزیتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت تطابق با رنگ دندان‌ های طبیعی
  • مقاومت خوب در برابر سایش

همانطور که مطالعه فرمودید در این قسمت به معرفی مواد مورد استفاده برای اجزای ایمپلنت دندان پرداختیم در ادامه متخصص ایمپلنت دیجیتال در تهران به معرفی اجزا سازنده ایمپلنت می پردازند.

ایمپلنت دندان از چه موادی ساخته شده است؟

اجزای ایمپلنت دندان / ایمپلنت و اجزای تشکیل دهنده آن

ایمپلنت دندان شامل چندین جزء است که با همکاری یکدیگر عمل می‌ کنند تا یک دندان مصنوعی پایدار و عملکردی طبیعی را برای افراد فراهم کنند. در اینجا اجزای اصلی ایمپلنت دندان و وظایف هر یک توضیح داده شده است:

اجزای تشکیل‌ دهنده ایمپلنت دندان به شرح زیر می باشد:

فیکسچر یا پایه (پیچ ایمپلنت)

فیکسچر بخش اصلی ایمپلنت است که در استخوان فک کاشته می‌ شود. این قطعه عمدتاً از تیتانیوم یا زیرکونیا ساخته می‌ شود و وظیفه آن پیوند با استخوان فک و ایجاد پایه‌ ای محکم و پایدار برای ایمپلنت است.

اباتمنت

اباتمنت قطعه‌ ای است که فیکسچر را به تاج دندان متصل می‌ کند. این قطعه معمولاً از تیتانیوم، زیرکونیا یا آلیاژهای فلزی ساخته می‌ شود و وظیفه آن ایجاد اتصال محکم بین فیکسچر و تاج دندان می باشد.

تاج دندان یا روکش (پروتز دندان)

تاج دندان بخش قابل مشاهده ایمپلنت است که شبیه دندان طبیعی ساخته می‌ شود. این قسمت معمولاً از سرامیک یا پرسلن بر روی فلز ساخته می‌ شود تا ظاهر طبیعی دندان را ایجاد کند. وظیفه اصای این بخش بازیابی عملکرد و ظاهر دندان از دست رفته و فراهم کردن سطح جویدن مناسب است.

جنس پست ایمپلنت یا فیکسچر

پست ایمپلنت یا فیکسچر جزء اصلی ایمپلنت دندان است که درون استخوان فک کاشته می‌ شود. انتخاب جنس مناسب برای فیکسچر بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا این جزء باید با استخوان فک پیوند بخورد و در مقابل نیروهای جویدن مقاومت کند. در ادامه، به بررسی جنس‌ های رایج برای فیکسچر ایمپلنت دندان می‌ پردازیم:

  1. زیرکونیا (Zirconia)
  2.  تیتانیوم

تیتانیوم خود به دو دسته تقسیم می شود:

1- تیتانیوم خالص (CP Titanium) که در چهار درجه موجود است (از 1 تا 4) که تفاوت آن‌ ها در میزان خلوص و مقاومت مکانیکی است و درجه 4 بیشترین استحکام را دارد.

2- آلیاژ تیتانیوم (Ti-6Al-4V) که ترکیبی از تیتانیوم با آلومینیوم و وانادیوم است که مقاومت مکانیکی بیشتری نسبت به تیتانیوم خالص دارد و در بسیاری از ایمپلنت‌ ها استفاده می‌ شود.

انتخاب جنس مناسب برای فیکسچر ایمپلنت بستگی به عوامل مختلفی دارد؛ از جمله:

  • نیازهای خاص بیمار
  • موقعیت دندان از دست رفته
  • ترجیحات زیبایی‌ شناختی
  • توصیه‌ های دندانپزشک

در نهایت، تیتانیوم به دلیل تجربه بالینی گسترده و اثبات شده، همچنان پرطرفدارترین ماده برای فیکسچر ایمپلنت است؛ در حالی که زیرکونیا به دلیل خواص زیبایی‌ شناختی و سازگاری زیستی بالا به عنوان یک گزینه جایگزین محبوب در حال رشد است.

چرا ایمپلنت دندان از تیتانیوم ساخته می شود؟

همانطور که قبلا هم اشاره شد؛ ایمپلنت‌ های دندان عمدتاً از تیتانیوم ساخته می‌ شوند به دلیل ویژگی‌ های منحصربه‌ فرد این فلز که آن را برای استفاده در بدن انسان و به‌ ویژه در ایمپلنت‌ های دندانی مناسب می‌ سازد. در ادامه، متخصص ایمپلنت فوری در تهران دلایل اصلی استفاده از تیتانیوم برای ساخت ایمپلنت‌های دندانی و به کار بردن ایمپلنت دندان ساخته شده از فلز تیتانیوم را بیشتر توضیح داده اند:

1- تیتانیوم با بافت‌های بدن انسان بسیار سازگار است و به ندرت واکنش‌ های آلرژیک یا رد شدن از سوی بدن را ایجاد می‌ کند.

2- تیتانیوم دارای خاصیت منحصربه‌ فردی به نام استئواینتگریشن است؛ که به معنای پیوند مستقیم و محکم با استخوان فک است. این ویژگی باعث می‌شود که ایمپلنت‌ های تیتانیومی به خوبی در استخوان فک ثابت شوند و مانند یک ریشه دندان طبیعی عمل کنند.

3- تیتانیوم مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی دارد. این فلز در محیط دهان، که محیطی مرطوب و اسیدی است؛ دچار خوردگی نمی‌شود و برای مدت طولانی به طور کامل سالم باقی می‌ ماند.

4- تیتانیوم دارای استحکام مکانیکی بسیار بالا و در عین حال وزن سبک است. این ویژگی‌ها باعث می‌شود فعالیت‌ های دهانی را تحمل کنند بدون اینکه دچار شکستگی یا تغییر شکل شوند.

5- تیتانیوم ماده‌ ای غیرمغناطیسی است که در محیط‌ های مختلف مانند تصویربرداری‌ های پزشکی (MRI) مشکلی ایجاد نمی‌ کند. این ویژگی برای بیماران دارای ایمپلنت‌ های دندانی اهمیت دارد؛ زیرا نیازی به نگرانی در مورد تداخل ایمپلنت با تجهیزات پزشکی ندارند.

6- تیتانیوم به راحتی قابل شکل‌ دهی است که این امر به تولیدکنندگان امکان می‌ دهد تا ایمپلنت‌ های دندانی با طراحی‌ های دقیق و سفارشی را تولید کنند.

رایج ترین مواد تشکیل دهنده ی ایمپلنت

ایمپلنت‌ های دندانی از مواد مختلفی ساخته می‌ شوند که هر یک دارای ویژگی‌ های خاصی هستند که آن‌ ها را برای استفاده در بدن انسان مناسب می‌ سازند. رایج‌ ترین مواد استفاده‌ شده در ساخت ایمپلنت‌ های دندانی عبارتند از:

  • تیتانیوم
  • آلیاژهای تیتانیوم
  • زیرکونیا (Zirconia)
  • پرسلین (چینی)
  • سرامیک‌ ها (Ceramics)

مواد ایمپلنت دندانی زیرکونیا (زیرکونیوم دی‌ اکسید) یکی از مواد رایج و محبوب در ساخت ایمپلنت‌ های دندانی است. این ماده سرامیکی به دلیل ویژگی‌ های منحصربه‌ فردش جایگاه ویژه‌ ای در دندانپزشکی پیدا کرده است. زیرکونیا به دلیل رنگ سفید طبیعی‌ اش، بیشتر شبیه به دندان‌ های طبیعی است و این باعث می‌ شود ایمپلنت‌ ها و تاج‌ های ساخته‌ شده از زیرکونیا بسیار طبیعی به نظر برسند.

در نهایت، مواد تشکیل دهنده ایمپلنت چیست؟

در ایمپلنت دندان از مواد مختلفی استفاده می‌ شود که هر یک برای بخش خاصی از ایمپلنت طراحی شده‌ اند. این مواد باید دارای ویژگی‌ هایی مانند سازگاری زیستی، مقاومت مکانیکی و دوام باشند. مواد اصلی استفاده‌ شده در اجزای مختلف ایمپلنت دندان عبارتند از تیتانیوم:، زیرکونیا، آلیاژهای فلزی مانند آلیاژهای تیتانیوم، آلومینیوم، وانادیوم، پرسلین (چینی)، سرامیک مانند زیرکونیا و لیتیوم دی‌ سیلیکات، پرسلین ترکیب‌ شده با فلز (PFM) و مواردی از این قبیل.

انتخاب مواد مناسب برای ایمپلنت دندان به عوامل متعددی بستگی دارد. تیتانیوم به دلیل ویژگی‌ های منحصربه‌ فردش همچنان پرطرفدارترین ماده برای فیکسچر ایمپلنت است؛ در حالی که زیرکونیا و سرامیک‌ ها به دلیل خواص زیبایی‌ شناختی و سازگاری زیستی بالا به عنوان گزینه‌ های جایگزین محبوب در حال رشد هستند.

صفحات مرتبط:

ایمپلنت برای افراد مسن

ایمپلنت برای افراد مسن

ایمپلنت برای افراد مسن  به دلیل ظاهر طبیعی، ماندگاری بالا و حفظ سلامت استخوان فک، در بسیاری از موارد بهترین گزینه نسبت به پروتز‌های متحرک محسوب می‌شود. اما، افراد مسن…
بدون دیدگاه

کاشت دندان بدون ایمپلنت

کاشت دندان بدون ایمپلنت یک راهکار جایگزین برای افرادی است که به دلایل مختلف نمیخواهند یا نمی‌توانند از ایمپلنت های دندانی استفاده کنند. چندین روش مختلف وجود دارد که معمولاً…
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

null
موبایل:
null
تلفن:
null
اینستاگرام:
null
آدرس:
تهران، زعفرانیه
null
ساعات کاری:
ساعات اداری: ساعات 15 الی 20
فهرست