میناکاری دندان درمانی است به منظور بهبود عملکرد و ظاهر دندان ها. در این روش، لایهٔ بیرونی دندان که مینای دندان نامیده می شود؛ با استفاده از موادی مخصوص به شکل لایه ای نازک بر روی سطح دندان قرار می گیرند که این مواد باعث خنثی کردن مشکلات ظاهری دندان ها، بهبود ظاهر دندان، افزایش اعتماد به نفس، تقویت ساختار دندان، جلوگیری از تغییر رنگ، خراشیدگی مینا و … می شوند. این درمان باید توسط دندانپزشکان تخصصی در زمینه زیبایی دندان انجام شود تا بهترین نتایج را برای بیماران به ارمغان بیاورد.
مینای دندان چیست؟
مینای دندان لایه بیرونی شفاف سفید رنگ دندان و لایه حفاظتی دندان است که به عنوان پوشش خارجی آن عمل می کند و همچنین وظیفه حفاظت از لایه داخلی دندان را بر عهده دارد و از تخریب و آسیب به لایه داخلی دندان جلوگیری می کند. مینا از چندین ماده معدنی تشکیل شده است که آن را به سخت ترین ماده در بدن تبدیل می کند.
مینای دندان از ماده معدنی سختی به نام هیدروکسیآپاتیت نوعی فسفات کلسیم به شکل کریستالی تشکیل شده است. سایر مواد معدنی موجود در مینای دندان شامل کربنات، فلوراید، منیزیم و سدیم می باشد. مینای دندان بیشترین مقاومت را در برابر خراشیدگی و فشار دارد و نور را به خوبی از خود عبور میدهد.
آیا مینای دندان دوباره رشد میکند؟
متأسفانه باید بگوییم که مینای دندان قابلیت رشد مجدد ندارد. یعنی به هیچ عنوان نمیتوان مینای دندان را به طور طبیعی بازسازی کرد. پس طبق این اصل با از دست دادن یا تخریب مینا، رشد و بازسازی آن به طور طبیعی قابل جبران نمی باشد.
مینای دندان نمی تواند به خودی خود رشد کند؛ زیرا هیچ سلول زندهای در مینای دندان وجود ندارد؛ بهترین راه این است که مشکلات ناشی از آسیب به مینا را حل کرده و بیشتر بر مراقبت از دندان ها تمرکز کنید. به این ترتیب از مینای دندان محافظت شده و از پوسیدگی بیشتر دندان جلوگیری می شود.
چگونه مینای دندان را تعمیر کنیم؟
آیا مینای دندان های اسیب دیده قابل ترمیم است؟ در صورتی که مینای دندان خراشیده یا آسیب دیده باشد؛ میتوان از روشهای درمانی مانند میناپوشی دندان استفاده کرد. اگر دندان به هر دلیلی دچار پوسیدگی، خرابی یا از بین رفته باشد؛ دندانپزشک میتواند با روشهای زیر مینای دندان را تعمیر، ترمیم و بازسازی کرده و از باقی مانده مینای دندان محافظت کند:
- چسباندن درزگیرها روی مینای دندان
- پیچاندن قطعات مخصوص به دور دندانها
- کشیدن دندان شکسته یا پوسیده و جایگزین کردن آن با ایمپلنت دندان
تقویت، بازسازی و تعمیر مینای دندان شامل فرآیندی است که دندانپزشکان از آن به عنوان معدنی سازی مجدد دندان یاد می کنند.
چه عواملی باعث فرسایش مینای دندان ها خواهد شد؟
به هر حال نمی توان از فرسایش مینای دندان جلوگیری کرد؛ زیرا بخشی اجتناب ناپذیر از روند پیری است. بنابراین شما تنها می توانید آنچه از مینای دندان باقی مانده است را حفظ کنید. فرسایش مینای دندان می تواند به پارامترهای مختلفی بستگی داشته باشد. در زیر، برخی از عوامل اصلی فرسایش مینای دندان را ذکر کرده ایم:
- مصرف مکرر مواد غذایی و نوشیدنیهایی های حاوی اسید
- خراشیدگی های مکانیکی برای باز کردن قوطیها، گاز گرفتن و خراشیدگی های دیگر
- عادات مضر مانند جویدن قلم و استفاده از دندانها برای باز کردن اشیاء
- ترمیمهای نامناسب
- فشردگی دندانها
- ترکهای دندان
برای حفظ سلامت مینای دندان، حتما بایستی به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید. مراجعه به دندانپزشک برای بررسی و درمان مشکلات دندانی نیز بسیار مهم است. در صورت نیاز از روشهای درمانی مانند میناکاری دندان استفاده کنید. همچنین، مسواک زدن منظم و صحیح، مصرف غذاها و نوشیدنیهای غیر اسیدی را محدود کنید.
علائم فرسایش مینای دندان کدام اند؟
علائم فرسایش مینای دندان به علت فقدان لایه مینا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حساسیت دندانی در برابر غذاهای سرد یا گرم، شیرین یا ترش
- تغییر رنگ دندان به زردتر یا تیرهتر
- ایجاد شکافها و خراشیدگیها در سطح دندان
- تغییر شکل دندان و غیرمنظم شدن آن ها به علت از بین رفتن تراکم
- ضعیف و شکننده شدن دندان ها
میناکاری دندان چیست؟ (Dental enamel)
میناکاری دندان یک روش درمانی غیرتهاجمی در دندانپزشکی است زیرا در این روش نیازی به حذف یا سایش قسمتی از ساختار دندان نیست. این درمان به منظور حفظ سلامت و بهبود ظاهر دندان ها استفاده می شود. این روش به طور معمول برای درمان لکه ها و تیرگی های سطحی در مینای دندان نیز استفاده می شود. میناکاری دندان در 2 سطح برای ترمیم آسیب دیدگی و جلوگیری از انتقال پوسیدگی به سایر دندان ها استفاده می شود:
مشکلات سطحی: استفاده از میناکاری دندان برای مشکلات سطحی و لایه بیرونی مینای دندان، که ممکن است دچار لکه های سفید یا تیرگی های سطحی شده باشند؛ با استفاده از مواد خاص و ابزارهای میناکاری، به طور ملایم انجام می شود که معمولا بدون درد و سریع است.
مشکلات عمیق: در صورت شدید بودن مشکل و درمان تیرگی های عمیق تر ممکن است پزشکان توصیه کنند از روش هایی مانند تاج دندان، بلیچینگ دندان، ونیر کامپوزیت، لمینت، ایمپلنت یا پر کردن استفاده شود.
میناکاری دندان چه کاربردی دارد؟
میناکاری دندان چندین کاربرد مهم دارد. این روش می تواند به دندان ها روشنایی و زیبایی بیشتری ببخشد. در ادامه به مهمترین کاربردهای این روش درمانی و دلایل استفاده از مینا کاری دندان اشاره کرده ایم:
- بهبود ظاهر دندانه ا
- بر طرف کردن حساسیت دندان
- بهبود سلامت دندان از محل تجمع باکتری ها و جرم و پلاک
- پاکسازی لکه های تیره و روشنایی دندان هایی که بر اثر مصرف قهوه، سیگار یا مواد غذایی لکه دار شده اند.
میناکاری دندان به چه صورت انجام می شود؟
میناکاری دندان یک روش نسبتاً ساده است که معمولاً در یک جلسه درمانی انجام می شود. نحوه انجام میناکاری دندان به صورت زیر می باشد:
1- انجام معاینات و بررسی های لازم: در ابتدا، دندانپزشک متخصص پس از انجام معاینات لازم دندان ها را بررسی کرده و مطمئن می شود که میناکاری روش درمانی مناسبی برای فرد است یا خیر، در صورتی که این درمان مناسب باشد؛ دندان را تمیز و آماده می کند.
2. استفاده از مادهٔ میناکاری: دندانپزشک ممکن است از ماده میناکاری خاصی استفاده کند. این ماده معمولاً شامل اسید هیدروکلریک و مواد خاصی مانند پودر آبکیسی و پولیشر است.
3. سایش مینا: دندانپزشک با استفاده از ابزارهای میناکاری، ماده میناکاری را به طور ملایم روی سطح دندان سایش میدهد. این عمل باعث برداشتن لکه ها و تیرگی های سطحی از مینای دندان می شود.
4. شستشو و بررسی ظاهر دندان ها: پس از سایش مینا، دندانپزشک دندان را با آب شستشو می دهد تا مواد میناکاری را از دندان بردارد. سپس، ظاهر دندان را ارزیابی می کند و مطمئن می شود که نتیجه مطلوب حاصل شده است.
5. مراقبت های پس از درمان: پس از انجام میناکاری، دندانپزشک ممکن است راهنمایی هایی درباره مراقبت های بعدی و نگهداری از دندان ها به شما بدهد. این مراقبت ها ممکن است شامل توصیه هایی درباره نحوه مسواک زدن، استفاده از خمیردندان مخصوص و محدودیت هایی در مصرف مواد غذایی و نوشیدنی هایی که ممکن است به دندانها آسیب برسانند؛ باشد.
کامپوزیت ونیر در میناکاری دندان
کامپوزیت ونیر یکی از روش های میناکاری دندان است و به این دلیل که از جنس رزین می باشند به وسیله یک چسب قوی توسط دندان پزشک روی دندان ها قرار داده می شوند. این روش برای ایجاد تغییرات اساسی در لبخند و شکل دهان مناسب نیست و تنها نقص هایی که در دندان ها وجود دارد پوشش می دهند. استفاده از این روش مزایا و معایبی دارد اما به طور کلی این از این روش می توان برای حل مسائلی مانند موارد زیر استفاده کرد:
- ساییدگی دندان ها
- وجود فاصله میان دندان ها
- برطرف شدن تراشیده شدن دندان ها
- ترمیم کوتاهی دندان
- ترمیم شکستگی دندان
مینا کاری به روش باندینگ دندان
از باندینگ دندان معمولا برای پر کردن قسمت های خالی و فاصله بین مینای دندان ها استفاده می شود. این روش درمانی نیزاز جنس کامپوزیت بوده که می توان ان ها را با استفاده از چسب های مخصوص در مدت زمان کوتاهی به دندان ها چسباند. مزیت این روش درمانی نسبت به سایر روش ها، ارزان بودن و کم قیمت بودن آن است.
از این روش درمانی می توان برای ترمیم دندان های لب پریده و یا اصلاح دندان های شکسته استفاده کرد.
استفاده از روکش یا تاج دندان برای میناکاری دندان های آسیب دیده
در مواقعی که مینای دندان بر اثر پوسیدگی و یا آسیب های شدید، از بین رفته باشد؛ از روکش دندان استفاده می شود. در این روش
- ابتدا قسمت های آسیب دیده و پوسیده مینای دندان تراش داده می شود.
- سپس قالب دندان گرفته می شود و از روی قالب روکشی از جنس طلا و یا نقره و یا حتی سرامیک برای بیمار درست می شود.
- بعد از ساخته شدن قالب، اقدام به نصب آن برروی دندان ها می شود.
هزینه میناکاری دندان
تعرفه و قیمت میناکاری دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد و فاکتورهای مختلفی در تعیین هزینه این روش درمانی تاثیرگذار است عواملی همچون:
- شدت آسیب وارد شده به مینای دندان
- منطقه جغرافیایی کلینیک
- دستمزد و تجربه ی دندانپزشک
- متریال مواد مصرفی که دندانپزشک برای درمان دندان شما در نظر می گیرد.
در نهایت
اگر به دنبال کلینیک تخصصی با متخصصان با تجربه وبا مهارت برای انجام میناکاری دندان خود هستید؛ مرکز دندانپزشکی طلوع دنت، یکی از مجهزترین مراکز دندانپزشکی تهران است که شما می توانید برای دریافت خدمات دندانپزشکی زیر به ما مراجعه کنید:
ایمپلنت (معمولی و دیجیتال)، اایمپلنت اقساطی در تهران، دندانپزشکی زیبایی (لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر) خدمات جراحی دندان عقل (نهفته و نیمه نهفته)درمانهای عمومی (عصب کشی، روکش و ترمیم)، این کلینیک با دارا بودن ابزارهای به روز و تکنیک های نوین دندانپزشکی بهترین خدمات را به شما ارائه می کنند.