ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش های کاشت دندان است که این روش انواع مختلفی دارد که هر شخص طبق شرایط خود، میزان بودجه و البته تشخیص متخصص ایمپلنت می تواند یکی از انواع ایمپلنت دندان را انتخاب کند. اگر شما هم قصد کاشت دندان با ایمپلنت را دارید؛ برای آگاهی از بهترین ایمپلنت دندانی بر اساس موارد گفته شده در زیر می توانید به طور کامل با انواع مختلف ایمپلنت دندان آشنا شوید:
- تکنیک اجرایی و مراحل درمان
- اندازه و قطر
- شکل بدنه
- جنس روکش و مواد ساخته شده
- برند و کشور سازنده
- مکان آن نسبت به استخوان فک
- و …
هدف از ساخت و تولید انواع مختلف ایمپلنت، اصلاح ایرادات نسل های قبلی می باشد؛ تا بیماران بهترین ایمپلنت دندان بدون کمترین عوارض و ماندگاری بالا را نصب کنند.
انواع ایمپلنت دندان
چند نوع ایمپلنت دندان داریم؟ مؤلفه هایی نظیر جنس ایمپلنت، نوع پایه، کیفیت تاج، نوع استفاده، مواد ساخت، شکل اجزای مختلف و … سبب شده تا شاهد تولید و استفاده از انواع ایمپلنت در سراسر دنیا باشیم.
در این خصوص بعضی از مهم ترین و کاربردی ترین تقسیم بندی انواع ایمپلنت دندان به شرح زیر است:
- انواع ایمپلنت دندان بر اساس مکان آن نسبت به استخوان فک
- ایمپلنت دندان اندواستیل
- ایمپلنت زیگوماتیک
- ایمپلنت ساب پریواستیل
- انواع ایمپلنت دندان از نظر اندازه، طول و قطر
- انواع ایمپلنت از نظر جنس
- انواع ایمپلنت از نظر اتصال با اباتمنت
- انواع ایمپلنت دندان از نظر اتصال روکش به اباتمنت
- انواع کاشت ایمپلنت از نظر مراحل درمان
- انواع ایمپلنت دندان بر اساس جایگاه
- انواع ایمپلنت از نظر برند
- انواع ایمپلنت براساس شکل ظاهری
تفاوت انواع ایمپلنت دندان با یکدیگر
انواع ایمپلنت دندان از لحاظ مواد، طراحی، و استفاده های مختلف با یکدیگر متفاوت هستند. در زیر به برخی از تفاوت های اصلی میان انواع ایمپلنت دندان اشاره خواهیم کرد:
- مواد ساخت (تیتانیوم یا زیگوماتیک)
- طراحی و شکل بدنه از نظر طول، قطر
- سطح بدنه (پیچیده یا بیضوی)
- نحوه اتصال روکش
- برندهای مختلف ایمپلنت دندان
انواع مختلف ایمپلنت دندان بر اساس نحوه ارائه
ایمپلنت های دندانی از لحاظ نحوه ارائه و اجرا به صورت زیر دسته بندی می شوند:
ایمپلنت تک مرحله ای (Single-Stage Implants)
استفاده از این نوع ایمپلنت ها برای بیمارانی توصیه می شود که از لحاظ زمانی محدودیت دارند. در این نوع ایمپلنت، پس از نصب ایمپلنت، قسمت ظاهری آن (آباتمنت) نیز همزمان با ایمپلنت نصب می شود.
ایمپلنت دو مرحله ای (Two-Stage Implants)
این روش معمولاً برای بیمارانی که استخوان زیادی ندارند یا نیاز به پیوند استخوان دارند؛ مناسب است. در این نوع ایمپلنت، ابتدا پایه ایمپلنت درون استخوان نصب می شود؛ سپس پس از یک بازه زمانی و در مرحله دوم، آباتمنت (بخش بیرونی) نصب می شود.
ایمپلنت های زیر لثه ای یا ساب پریواستیل (Subperiosteal Implants)
این نوع ایمپلنت ها به صورتی طراحی شده اند که زیر لثه قرار می گیرند (فلزی که به شکل پیچیده ای تولید شده است؛ زیر لثه قرار می گیرد) و برای بیمارانی که استخوان آن ها اندک است یا استخوان کافی برای نصب ایمپلنت ندارند و نمی توانند از روش های دیگر بهره استفاده کنند؛ مناسب است.
ایمپلنت اندواستیل، ایمپلنت فرو رونده یا پیوسته (Endosteal Implants)
ایمپلنت های اندواستیل معمولاً برای بیمارانی که استخوان سالمی دارند و نیازی به بازیابی استخوان ندارند، مناسب هستند. این ایمپلنت ها مستقیماً در استخوان فک قرار می گیرند و به طور معمول از تیتانیوم ساخته شده اند.
هر یک از این ایمپلنت ها ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند و انتخاب نوع مناسب ایمپلنت بستگی به شرایط بالینی و ترجیحات بیمار دارد.
انواع ایمپلنت بر اساس جایگاه آن نسبت به استخوان فک
با توجه به انواع ایمپلنت دندان بر اساس مکان آن ها نسبت به استخوان فک، به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:
- ایمپلنت های اندواوی، اندوستئال، اندواستیل یا داخل استخوانی (Endosteal)
- ایمپلنت های ساب پریو استیل، سابرپریوستئال یا روی استخوانی (Subperiosteal)
- ایمپلنت های زیگوماتیک (Zygomatic)
انواع مختلف ایمپلنت دندان بر اساس جنس و مواد ساخته شده
همچنین بر اساس مواد ساخته شده در تولید ایمپلنت ها، ایمپلنت های دندانی را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
ایمپلنت های تیتانیومی (Titanium) یا متالیک (Metallic)
ایمپلنت های تهیه شده از فلزات مانند تیتانیوم معمولاً در این دسته قرار می گیرند. این ایمپلنت ها به دلیل مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و سازگاری بالا با بافت های بدن برای ساخت ایمپلنت ها انتخاب شده اند. بیشتر ایمپلنت های دندان از تیتانیوم ساخته شده اند.
ایمپلنتهای فلزی غیر تیتانیومی وغیرمتالیک (Non-Metallic)
علاوه بر تیتانیوم، برخی ایمپلنت ها از فلزات دیگری نیز ساخته می شوند مانند کرومیوم یا کبالت. این ایمپلنت ها معمولا از موادی مانند کربن، سرامیک و پلیمرها ساخته می شوند و برای افرادی که نسبت به فلزات حساسیت دارند مناسب است. لذا این ایمپلنت ها معمولا برای برخی بیماران با مشکلات حساسیتی نسبت به تیتانیوم، مناسب است.
ایمپلنت های آمالگام
این نوع ایمپلنت ها شامل قسمت فلزی در بدنه و قسمت سرامیکی به عنوان دندان مصنوعی می باشند. این ترکیب به دندان های طبیعی بسیار نزدیک تر است و در نتیجه ظاهر طبیعی تری به همراه دارد.
ایمپلنت های سرامیکی – زیرکونیا (zirconia)
ایمپلنت های دندان سرامیکی عمدتاً از مواد سرامیکی مانند زیرکونیم تشکیل شده اند. این ایمپلنت ها به دلیل ظاهر طبیعی، عدم حساسیت به مغناطیس، استحکام بالا، سازگاری با بافت های فک، ظاهر طبیعی تر، و سازگاری با بافت های بدن انتخاب می شوند.
ایمپلنت های پلیمری
این نوع ایمپلنت ها از مواد پلیمری مانند پلی اِتیلن یا پلی متیل متاکریلات ساخته می شوند. این ایمپلنت ها به دلیل سبکی، عدم وجود حساسیت به فلزات و عدم وجود هرگونه واکنش آلرژیکی برای برخی افراد مناسب می باشند.
هر یک از این ایمپلنت ها مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب نوع مناسب ایمپلنت باید با توجه به نیازها و شرایط بالینی خاص هر بیمار صورت گیرد.
انواع ایمپلنت داخل استخوانی
این ایمپلنت ها به صورت مستقیم در داخل استخوان فک کاشته می شوند و به عنوان پایه های ثابت برای پروتزهای دندانی یا بریج ها عمل می کنند. ایمپلنت اندوستیل یا داخل استخوانی به شکل یک استوانه است که از دو پیچ و یک اباتمنت تشکیل شده است که در بالای تاج دندان بسته می شود.
اگر فقط نیاز به تعویض یک دندان دارید، این روش برای شما بسیار کاربردی است. در ادامه، انواع ایمپلنت های داخل استخوانی آورده شده است:
- ایمپلنت پیچی شکل (ایمپلنت دندان معمولی)
- ایمپلنت تیغه ای دارای سطوح یا تیغه های صاف
- ایمپلنت عرضی (transosseous dental implant)
انواع ایمپلنت از نظر طول و قطر
با توجه به انواع ایمپلنت ها از نظر طول و قطر، می توان آن ها را به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
طول ایمپلنت
ایمپلنت های کوتاه: ایمپلنت های کوتاه عموماً برای استفاده در مناطق با فضای محدود طراحی شده اند. طول آن ها معمولاً کمتر از ۱۰ میلی متر است.
ایمپلنت های متوسط: ایمپلنت های متوسط طول متوسطی بین ایمپلنت های کوتاه و بلند دارند و معمولاً در بسیاری از موارد استفاده می شوند. طول آن ها ممکن است بین ۱۰ تا ۱۳ میلی متر باشد.
ایمپلنت های بلند: ایمپلنت های بلند معمولاً برای استفاده در مناطقی با ارتفاع استخوان کافی طراحی شده اند. طول آن ها ممکن است بیش از ۱۳ میلی متر باشد.
قطر ایمپلنت
مینی ایمپلنت ها: در مواردی که تراکم استخوان فک کافی نیست از مینی ایمپلنت ها استفاده می شود. قطر این دسته از ایمپلنت ها بین 2 تا 3.5 میلی متر است و بیشتر در کسانی استفاده می شود که فضای کافی در دهان برای کاشت ایمپلنت معمولی ندارند.
ایمپلنت با قطر استاندارد یا معمولی: ایمپلنت های معمولی دارای قطر متوسط هستند و برای جایگزینی دندان های معمولی مورد استفاده قرار می گیرند. قطر این ایمپلنت ها معمولا بین 3.5 تا 4.2 میلی متر است. معمولا از این ایمپلنت برای جلوی دهان استفاده می شود.
ایمپلنت های ضخیم یا پهن: این نوع ایمپلنت ها دارای قطر بزرگی به اندازه 4.5 تا 6 میلی متر هستند و معمولاً درعقب دهان (به جای دندان های آسیاب بزرگ) و برای جایگزینی دندان های بزرگ تر یا استفاده در استخوان های با استحکام کمتر مورد استفاده قرار می گیرند
انواع ایمپلنت از نظر سطح بدنه
از نظر سطح بدنه، ایمپلنت های دندان را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
- ایمپلنت های مسطح (Flat Implants)
- ایمپلنت های زیرکونیا با سطح ترکیبی (Zirconia Implants with Textured Surface)
انواع ایمپلنت دندان از نظر شکل بدنه
از نظر شکل بدنه، ایمپلنت های دندان می توانند به چندین دسته زیر تقسیم شوند:
- ایمپلنت های پیچی شکل مخروطی (Conical Implants): معمولاً در مواردی که استخوان فک ضعیف تر است یا جایگاه مناسبی برای ایمپلنت ها وجود ندارد؛ استفاده می شوند.
- ایمپلنت های استوانه ای (Cylindrical Implants): این نوع ایمپلنت ها دارای شکل استوانه ای و یکنواخت هستند. آنها معمولاً برای مواردی که استخوان فک قوی است و جایگاه مناسبی برای ایمپلنت ها وجود دارد، استفاده می شوند.
- پیچی شکل صاف
انواع ایمپلنت از نظر اتصال با اباتمنت
سر ایمپلنت از نظر اتصال به اباتمنت به سه دسته تقسیم می شود:
- اتصال شش ضلعی داخلی (اتصال مادگی)
- اتصال شش ضلعی خارجی (اتصال نری)
- اتصال هشت ضلعی داخلی (اتصال مادگی)
انواع ایمپلنت از نظر اتصال روکش به اباتمنت
از نظر اتصال روکش به اباتمنت، ایمپلنت های دندان به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
- اتصال روکش به اباتمنت توسط چسب: در این روش روکش مانند روکش کردن دندان طبیعی، توسط چسب به اباتمنت چسبانده می شود.
- اتصال روکش به اباتمنت توسط پیچ: در این روش، روکش با یک پیچ به اباتمنت متصل می شود؛ و در انتها محلی که پیچ بر روی دندان قرار گرفته شده است؛ با یک پر کننده دندان مانند کامپوزیت، پوشانده می شود.
انواع پروتزهای بر پایه ایمپلنت
پروتزهای بر پایه ایمپلنت بر اساس ایمپلنت های داخل استخوانی به کار برده می شوند. این پروتزها با اتصال به ایمپلنت های کاشته شده در استخوان، ثابت و پایدار می شوند و فرد احساس طبیعی بودن دندان ها را دارد. برخی از انواع پروتزهای بر پایه ایمپلنت عبارتند از:
- پروتزهای تک دندانی یا ایمپلنت تکی
- پروتزهای جزئی (Partial Dentures)
- پروتزهای کامل (Full Dentures)
- دندان مصنوعی بر پایه مینی ایمپلنت
- دندان مصنوعی چهار ایمپلنتی
- بریج بر پایه ایمپلنت
انواع ایمپلنت دندان از نظر مراحل درمان
انواع ایمپلنت دندان از نظر مراحل درمان شامل موارد زیر می باشد:
- ایمپلنت فوری
- ایمپلنت یک مرحله ای
- ایمپلنت دو مرحله ای
ایمپلنت فوری یک روش درمانی است که اجازه می دهد تا در همان روزی که ایمپلنت دندان کاشته می شود؛ پروتز دندانی موقت بر روی ایمپلنت نصب شود. اگر به دنبال مرکز تخصصی ایمپلنت فوری در تهران هستید؛ می توانید جهت رزرو نوبت با مشاورین ما در طلوع دنت، مرکز تخصصی ایمپلنت و دندانپزشکی زیبایی در تماس باشید.
انواع مختلف ایمپلنت دندان بر اساس روش جراحی و روش کاشت
با توجه به روش های جراحی مختلف برای کاشت ایمپلنت دندان، ایمپلنت ها را می توان به چندین دسته تقسیم کرد. روش های مختلفی برای کاشت دندان به صورت ایمپلنت وجود دارد؛ اما به طور کلی همگی آن ها در سه دسته زیر قرار داده می شود که عبارتند از:
- ایمپلنت دندان آندوستال یا مستقیم (Endosteal Implants)
- ایمپلنت دندان ساب پریوستال یا سطحی (Subperiosteal Implants)
- ایمپلنت دندان زگوماتیک (Zygomatic Implants)
انواع ایمپلنت بر اساس برند
از لحاظ برند، ایمپلنت های دندان توسط شرکت های مختلفی در سراسر جهان تولید و به بازار جهانی عرضه می شوند. هر شرکت ممکن است ایمپلنت های خود را با نام ها و برند های تجاری خاص خود عرضه کند. در زیر چند برند معروف ایمپلنت دندان آورده شده است:
- Straumann
- Nobel Biocare
- Zimmer Biomet
- Dentsply Sirona
- Osstem
- Dentsply Zimmer
- MIS
کاشت دندان به روش زیرکونیا
کاشت دندان به روش زیرکونیا یک روش پرکاربرد و مؤثر برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. امروزه با ظهور ایمپلنت های زیرکونیا تحول عظیمی در علم دندانپزشکی به وجود آمده است. ایمپلنت زیرکونیا به صورت یک تکه و دو تکه وجود دارد که در ساختار، آن فلز بکار نرفته است.
ترکیبات آن از الماس می باشد و فاقد هر گونه فلز است که سازگار خوبی با بافت استخوان فک دارد. ایمپلنت زیرکونیا در افراد ایجاد حساسیت نمی کند. مشکلی در روند درمان ایجاد نمی کند و به استخوان فک متصل شده و هیچ گونه حساسیتی ایجاد نمی کند. موفقیت این روش در بلند مدت بیشتر است و کاشت آن راحت تر است.
مهم ترین مزیت کاشت دندان به روش زیرکونیا این است که این روش برای جلوگیری از عوارض مرتبط با فلزات و همچنین به دلیل ظاهر طبیعی و متناسب با دندان های طبیعی، بسیار محبوب است.
ایمپلنت زیگوماتیک (zygomatic)
ایمپلنت زیگوماتیک یک روش خاص برای کاشت دندان است که در مواردی استفاده می شود که استخوان فک به میزان کافی برای کاشت ایمپلنت های سنتی استحکام نداشته باشد. این روش به دندانپزشکان اجازه میدهد تا با استفاده از استخوان زیگوماتیک، دندان های مصنوعی را جایگزین دندان های از دست رفته کنند. این روش امکان استفاده از دندانهای مصنوعی با کیفیت و استحکام بالا را فراهم می کند.
کاشت دندان به روش پروتز Snap-In Overdenture
این روش به بیماران امکان می دهد تا با استفاده از ایمپلنت های دندانی، پروتزی که به ایمپلنت ها متصل میشود؛ را در دهان خود ثابت نگه دارند. اغلب دندان پزشکان در صورتی که دندان های فک پایین به طور کامل از بین رفته باشند این روش به بیماران خود پیشنهاد می دهند.
پروتزهای Snap-In به عنوان روشی ثابت ولی قابل حذف برای جایگزینی دندان های از دست رفته عمل می کنند. در این روش به خاطر آنکه از استخوان فک پایین نگهداری شود دو پیچ نزدیک به دندان های نیش فک پایین کاشته می شود؛ که این دو پیچ علاوه بر نگهداری استخوان فک پایین، از حرکت پروتز تحتانی نیز جلوگیری می کند.
در این روش دندان مصنوعی همچون پروتز معمولی روی لثه شما قرار داده می شود.
کاشت دندان با تکنیک All on 4
تکنیک All-on-4 یک روش جدید و مؤثر درمانی است که به افرادی توصیه می شود که بیش از یک دندان خود را از دست داده اند. این تکنیک به بیماران این امکان را می دهد تا دندان های ثابت و زیبایی را در یک روز به دست آورند.
با استفاده از تکنیک All-on-4، می توان با استفاده از تعداد کمتری ایمپلنت، یک کاشت ثابت و پایدار را فراهم آورد؛ که این باعث کاهش هزینه ها و زمان درمانی می شود.
در نهایت
انواع ایمپلنت دندان بر اساس محل نصب، ساختار، جنس، مراحل درمان و … متفاوت هستند. ایمپلنت اندواستیل رایج ترین و بهترین نوع ایمپلنت است. ایمپلنت ساب پریواستیل برای افرادی مناسب است که استخوان قوی ندارند.
ایمپلنت دندان یک مرحله ای تنها یک مرحله جراحی دارد و بعد از بهبودی دیگر نیازی به جراحی لثه نیست. ایمپلنت دندان دو مرحله ای پس از بهبودی و برداشت بافت لثه، تاج و روکش دندان به پایه ایمپلنت متصل می شود.
بهترین نوع ایمپلنت دندان برای هر فرد به موارد مختلفی مانند، وضعیت دهان و دندان، استخوان، و توصیه های متخصص ایمپلنت بستگی دارد. اگر در رابطه با ایمپلنت دیجیتال در تهران، نیاز به مشاوره دارید؛ می توانید با مرکز دندانپزشکی دیجیتال طلوع دنت تماس بگیرید.