پیوند استخوان در ایمپلنت یا Bone Graft یک روش جراحی در دندانپزشکی بوده که به افزایش حجم و ضخامت استخوان کمک می کند و در زمان عمل کاشت ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از پیوند استخوان برای کاشت ایمپلنت دندان به بهبود، استحکام و ثبات ایمپلنت بسیار کمک می کند. پیوند استخوان انواع مختلفی دارد که در ادامه طلوع دنت مرکز تخصصی ایمپلنت و دندانپزشکی زیبایی، ایمپلنت دیجیتال، اصلاح طرح لبخند، ونیر کامپوزیت، لمینت سرامیکی در تهران به توضیح آن ها پرداخته است.
پودر استخوان چیست؟ چه تاثیری در ایمپلنت دندان دارد؟
در هنگام عمل کاشت دندان استخوان فک برخی از افراد دچار تحلیل شده و ضعیف است. در نتیجه باید از روش هایی برای تقویت استخوان فک شخص یا ترمیم استخوان تحلیل رفته استفاده کرد زیرا استخوان تحلیل رفته و ضعیف شده برای انجام ایمپلنت مناسب نیست و باید از پودر استخوان برای افزایش استحکام استخوان فک استفاده کرد تا ایمپلنت به خوبی درون فک جایگزین شود.
در این شرایط بهترین کار استفاده از پودر استخوان به منظور پیوند دادن استخوان فک با پایه ایمپلنت است. طبق آمار بدست آمده تقریبا نیمی از افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند؛ به دلیل مشکلات استخوان فک نیاز به پیوند استخوان فک داشته اند. پودر استخوان ایمپلنت انواع مختلفی دارد که در ادامه این مطلب به معرفی آن ها پرداخته ایم.
انواع پودر استخوان برای ایمپلنت
همانطور که در قبل اشاره کردیم پودر استخوان انواع مختلفی دارد که به منظور پیوند استخوان پیش از کاشت ایمپلنت، سینوس لیفت پیش از کاشت ایمپلنت، آگمنتیشن (Augmentation) افقی و عمودی، افزایش ریج دندان ، برطرف کردن نواقص استخوان فک پیش از کاشت ایمپلنت، احیای سوکت پس از کشیدن دندان و … کاربرد دارد و در ادامه به معرفی انواع متفاوت پودر استخوان ایمپلنت دندان پرداخته ایم:
- موفوژنتیک پروتئین
- پودر استخوان اتو گرافت
- پودر استخوان آلوپلاستیک
- پودر استخوان آلوژنیک (آلوگرافت استخوان)
- پودر استخوان زنوژنیک (زنوگرافت استخوان)
پودر استخوان آلوژنیک (Allogenic) تولید شده توسط شرکت botiss خود دارای انواع مختلفی است که در زیر آورده شده اند:
- مکس گرفت (Maxgraft)
- مکسگرفت بونبیلدر (Maxgraft bonebiulder)
- مکس گرفت بونرینگ (Maxgraft bonering)
- مکس گرفت کورتیکو (Maxgraft cortico)
انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
همانطور که می دانید در صورتی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارید و قسمتی که دندان خود را از دست داده اید؛ دارای حجم و تراکم استخوان کم باشد؛ پیوند استخوان باید در این قسمت انجام شود. پودر استخوان از مواد مختلفی تهیه می شود. بهترین پودر استخوان برای ایمپلنت دندان شامل موارد زیر است:
- اتوگرافت: در این روش استخوان از بافت بدن شخص گرفته می شود.
- آلوگرافت: در این روش استخوان از بانک بافت انسانی گرفته می شود.
- زنوگرافت: مواد پیوند استخوان از بانک بافت حیوانی گرفته می شود.
- آلوپلاستیک: مواد پیوند استخوان مصنوعی است.
پیوند استخوان در ایمپلنت
در برخی موارد، استخوان در منطقه نصب ایمپلنت کافی نیست یا استخوان آسیب دیده است از این رو متخصص ایمپلنت جراحی ایمپلنت با پودر استخوان را پیشنهاد می دهد. پیوند استخوان انواع مختلفی دارد. استفاده از پیوند استخوان در نصب ایمپلنت دندان درصد موفقیت کاشت دندان را افزایش می دهد و بهبود قابل توجهی در استحکام و ثبات ایمپلنت ایجاد می کند.
پیوند استخوان همزمان با ایمپلنت
آیا می توان ایمپلنت را همزمان با پیوند استخوان انجام داد؟ پیوند استخوان و ایمپلنت همزمان چگونه انجام می شود؟ چه کسانی نمی توانند پیوند استخوان ایمپلنت همزمان انجام دهند؟ خوشبختانه در برخی شرایط امکان پیوند استخوان به صورت همزمان با ایمپلنت دندان وجود دارد؛ اما در این زمینه دندانپزشک تصمیم گیرنده نهایی و اصلی است و تعیین می کند که این کار برای هر امکان پذیر است یا خیر؟
در صورتی که متخصص ایمپلنت تشخیص دهد که بیمار شرایط لازم برای پیوند استخوان و ایمپلنت را به صورت همزمان دارد؛ این کار را برای بیمار انجام می دهد. با این حال اگر قصد دارید که این موضوع برای شما به درستی و کامل مشخص شود؛ توصیه می کنیم حتما از پزشک معالج خود در این زمینه راهنمایی بگیرد تا ایشان با بررسی وضعیت دقیق شما، تعیین کند که آیا امکان ایمپلنت همزمان با پیوند استخوان برایتان مقدور می باشد یا خیر؟
نحوه پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
نحوه تزریق پودر استخوان در لثه ممکن است بسته به شرایط هر شخص و صلاحدید متخصص ایمپلنت متفاوت باشد. زمانی که استخوان کافی برای نصب ایمپلنت وجود نداشته باشد، پیوند استخوان انجام می شود. در این عمل با پیوند بافت استخوانی، استخوان فک مستحکم شده و ترمیم و بازسازی می شود. به طور کلی نحوه پیوند استخوان شامل مراحل زیر است:
انجام عکس برداری
قبل از اقدام به جراحی پیوند استخوان باید از محل مورد نظر عکس برداری با اشعه ایکس انجام شود. در این تصاویر مشخص می شود که چه مقدار استخوان ازدست رفته است.
ایجاد محل مناسب برای جایگذاری پودر استخوان
در ابتدا دندانپزشک محل ایمپلنت دندان را آماد هسازی می کند به این صورت که در گام نخست اقدام به برداشتن لثه می کند تا شرایط برای ریختن پودر استخوان فراهم گردد. برای انجام جراحی ابتدا بیحسی موضعی تزریق میشود. بعد از بی حسی روی لثه برشی ایجاد شده و بافت لثه کمی جابجا می شود.
پیوند استخوان
در مرحله دوم پودر استخوان به محل مورد نظر اضافه می شود. در این شرایط استخوان فک قابل مشاهده بوده و جراح بعد از تمیز و ضد عفونی کردن آن ناحیه مواد پیوند استخوان را اضافه می کند. پودر استخوان به محض قرار گرفتن در محل، با استخوان طبیعی فک، شروع به رشد می کند و بافت استخوانی جدید و مستحکمی را ایجاد می کند.
ترمیم استخوان
به مرور زمان و در طی چند ماه استخوان جدید که از پیوند استخوان به وجود آمده است؛ به مرور زمان ترمیم می شود و بافت استخوانی قوی تر تشکیل می شود.
جایگذاری ایمپلنت دندان
پس از گذشت چند ماه و ترمیم استخوان به میزان لازم، حال زمان آن فرا رسیده است تا ایمپلنت دندان در محل مورد نظر جایگذاری شود. ایمپلنت دندان به استخوان جدید متصل می شود و با استفاده از فرآیند اسئواینتگریشن (Osseointegration) بافت استخوانی به پایه ایمپلنت متصل می گردد.
مراحل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
به طور کلی و خلاصه می توان گفت که مراحل جراحی پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان به ترتیب به شرح زیر است:
- ابتدا مواد بی حسی موضعی به محل مورد نظر تزریق می شود.
- روی لثه برشی داده می شود و بافت لثه برای ریختن پودر استخوان کنار زده می شود.
- سپس استخوان فک که با پس زدن لثه قابل مشاهده شده است باید ضدعفونی گردد.
- فضای خالی که در استخوان فک بوجود آمده است با مواد پیوند استخوان پر می شود.
- غشای مصنوعی روی ناحیه جراحی شده برای پیوند استخوان قرار داده می شود.
- در نهایت بافت لثه توسط دندانپزشک بخیه زده می شود.
مزایا پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان به عنوان یک جراحی تکمیلی محسوب می شود که مزایای زیادی را نیز برای بیماران به همراه دارد. کمهم ترین فواید پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان که در اینجا می توانیم به آن ها اشاره کنیم شامل موارد زیر می باشد:
- افزایش استحکام، تراکم و مقاومت استخوان فک
- ثبات ایمپلنت دندان پس از پیوند کامل استخوان فک
- حفظ استخوان فک
- افزایش طول تاج دندان و زیباتر شدن ساختار دندان ها
- بهبود ظاهر و عملکرد دندان های طبیعی
- با پیوند استخوان، عمر ایمپلنت دندان طولانی تر می شود.
- بازسازی طرح لبخند به صورت ایده آل و مطلوب
- قرارگیری ایمپلنت با مقاومت و زیبایی بیشتر درون لثه و استخوان فک
معایب و عوارض پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
هرچند که پیوند استخوان در ایمپلنت دندان بسیار مؤثر است؛ اما ممکن است برخی معایب و عوارض نیز وجود داشته باشد. بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برخی عوارض شایع هستند و معمولا بعد از چند روز به مرور زمان برطرف می شوند. این عوارض عبارتند از:
- عدم راحتی همراه با درد
- خونریزی و سردرد
- تورم
- کبودی
- ریسک عدم پیوند به دلیل کیفیت استخوان
اما در برخی مواقع ممکن است عوارض شدید تر بروز کنند عوارض پیوند استخوان فک عبارتند از:
- خونریزی شدید
- بروز عفونت در منطقه عمل
- آسیب عصبی
اما اگر به علائم و عوارض تزریق پودر استخوان در لثه مانند موارد زیر دچار شدید؛ حتما با متخصص دندانپزشکی خود در میان بگذارید:
- درد یا تورمی که بعد از هفته اول بهبود پیدا نکند و بدتر نیز شود.
- خروج چرک و مواد عفونی غیر طبیعی از محل بخیه ها
- تحلیل رفتن لثه به صورتی که لثه ها از دندان ها فاصله بگیرند.
- تغییر نکردن حجم استخوان فک.
مراقبت های بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت
مراقبت های بعد از پیوند استخوان در موفقیت ایمپلنت دندان بسیار تاثیر گذار است تا عملیات پیوند پایه ایمپلنت به استخوان فک به درستی انجام شود. در زیر مراقبت هایی که پس از پیوند استخوان در ایمپلنت باید رعایت شود را آورده ایم:
رعایت دستورالعمل های پزشک متخصص
پس از جراحی پیوند استخوان معمولا پزشکان دستورات و راهنمایی های خاصی را برای بیماران تجویز می کنند. پیروی از این دستورات می تواند عمل پیوند استخوان را با موفقیت به انجام برساند.
مصرف داروهای تجویز شده زیر نظر متخصص ایمپلنت
پس از عمل دندانپزشک برای جلوگیری از ایجاد عوارض و تسکین درد مصرف آنتی بیوتیک ها یا داروهای مسکن و ضد التهاب را تجویز می کند. مصرف به موقع این داروها میتواند از عوارض احتمالی همچون عفونت و درد شدی بکاهد.
رعایت بهداشت دهان و دندان
برای جلوگیری از عفونت پس از جراحی دهان خود را با با آب نمک، دهانشویه های مخصوص و محلول های ضدعفونی کننده شستشو دهید.
محدودیت های غذایی و رعایت رژیم غذایی مناسب
تغذیه بعد از پیوند استخوان دندان موضوع مهمی است که باید رعایت شود. برخی از غذاها و نوشیدنی ها ممکن است بر روی جراحی تأثیر منفی داشته باشند لذا نیاز به ایجاد تغییر در رژیم غذایی تا چند روز بعد از پیوند استخوان می باشد. باید از غذاها و نوشیدنی های خیلی گرم، یا خیلی سرد و سفت و سخت خودداری کنید و قاشق یا مواد جامد و سفت را به ناحیه جراحی نزدیک نکنید. اما در برخی افراد مصرف غذاهای جامد با دمای اتاق مانند سیب زمینی، تخم مرغ و میوه های خالص بلامانع است.
همچنین پزشک شما ممکن است توصیه کند تا در مدت زمانی خاصی از غذاهای سفت و خمیری، مواد چسبنده و نوشابه های گازدار خودداری کنید. برخی بیماران باید تنها رژیم غذایی آب و مایعات داشته باشند و آب میوه، سوپ سرد و اسموتی بخورند.
به مدت چند هفته بعد از پیوند استخوان باید از مصرف مواد غذایی که به جویدن نیاز دارند و یا مواد غذایی که باعث خراشیده شدن سطح لثه می شوند خودداری کرد. این اطمینان باید حاصل شود که هیچ گونه ماده غذایی داخل محل پیوند استخوان یا گرافت گیر نکرده باشد.
استراحت کافی و دوری از انجام فعالیت های سنگین
در روزهای اول پس از جراحی، استراحت کافی برای ترمیم استخوان بسیار مهم است. همچنین، باید از فعالیت های سنگین و ورزش های سختی که فشار زیادی روی فک و دهان می آورند؛ خودداری کرد. پس طی چند روز اول بعد از جراحی، انجام فعالیت های سنگین ممنوع است. اما به مررور زمان و یا طی شدن دوره نقاهت، بیمار قادر به انجام تمامی کارهای خود خواهد بود.
نحوه خوابیدن بعد از پیوند استخوان
توصیه می شود بعد از عمل پیوند استخوان، بیمار در هنگام خوابیدن دو تا سه بالش زیر سر خود قرار دهد تا سر بالا نگه داشته شود و تنها به پشت بخوابد. با این کار، از ورود خون به ناحیه پیوند جلوگیری و از شدن التهاب نیز کاسته خواهد شد. اما در صورتی که این پوزیشن خواب برای بیمار غیر ممکن یا سخت است؛ توصیه می شود به پهلویی که جراحی انجام نشده است بخوابد.
مراجعه منظم به پزشک
برنامه های مراقبت پس از جراحی شامل انجام معاینات منظم به منظور بررسی وضعیت و فرآیند ترمیم استخوان انجام می شود. حتماً مراجعات منظم را در برنامه کاری خود قرار دهید تا پیشرفت درمان به خوبی صورت گیرد. همچنین هرگاه سوالی در مورد مراقبت های بعد از جراحی یا هر نگرانی دیگری داشتید؛ به پزشک خود مراجعه کنید تا شما را به خوبی راهنمایی کنند.
کمپرس یخ بر روی صورت و دهان
برای کاهش تورم صورت بعد از پیوند استخوان، در روزهای اول بعد از جراحی، از کمپرس یخ بر روی صورت و دهان به مدت دو روز استفاده کنید. زیرا یخ، خونرسانی به بافت لثه را متوقف می سازد و با کاهش خونریزی و درد و تورم مواجه می شویم.
عمل پیوند استخوان برای چه افرادی ضروری است؟
معمولا افرادی که قصد انجام عمل کاشت ایمپلنت دندان را دارند و از تراکم و استحکام استخوان فک به میزان لازم برخوردار نیستند؛ کاندید مناسبی برای جراحی پیوند استخوان می باشند و ضروری است تا برای داشتن یک کاشت ایمپلنت موفق پیوند پودر استخوان را انجام دهند. به طور کلی باید گفت هر شخصی که بخواهد کاشت ایمپلنت انجام دهد و حجم و تراکم استخوان فک، پایین باشد؛ نیاز به پیوند استخوان دارد. همچنین افراد با شرایط زیر نیز نیاز به این جراحی دارند:
- اگر مدت زمان زیادی است که دندان خود را از دست داده اند.
- دچار بیماری لثه (پریودنتال) باشند.
- دارای نقص هایی مادرزادی و از زمان تولد هستند.
- افرادی که دچار آسیب یا ضربه به فک و صورت خود شده اند.
آیا پیوند استخوان برای ایمپلنت درد دارد؟
طبق تجربیات بیماران بیشتر افراد بعد از عمل پیوند استخوان ممکن است درد کمی احساس کنند اما در برخی دیگر نیز ممکن است اصلا دردی را احساس نکنند.
به طور کلی بعد از پایان عمل پیوند استخوان، ممکن است بیمار احساس درد و ناخوشی داشته باشد که درد خفیف و جزئی کاملا طبیعی بوده و مصرف داروهای مسکن درد و ضد التهابی تجویز شده توسط پزشک به تسکین درد کمک خواهد کرد.
پس اگر طبق دستور دندانپزشک خود داروهای مسکن را منظم و به موقع مصرف کنید؛ درد بسیار کمی را احساس خواهید کرد.
هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت
هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان می تواند متغیر باشد و بهتر است برای اطلاع دقیق از هزینه ها و گزینه های مالی با پزشک و مرکز درمانی خود صحبت کنید. قیمت پودر استخوان برای ایمپلنت دندان ممکن است بسته به عوامل مختلفی مانند موارد زیر باشد:
- میزان وسعت و حجم تحلیل استخوان
- نوع پیوند استخوان
- کیفیت مواد مورد استفاده شده در پیوند استخوان
- منطقه جغرافیایی کلینیک و مطب
- میزان تخصص و تجربه پزشک
- وابسته تعداد واحد پیوند استخوان و تعداد و موقعیت ایمپلنت ها
قیمت عمل جراحی پیوند استخوان در ایمپلنت در حدود 2.000.000 الی 20.000.000 تومان تخمین زده می شود که بسته به تعداد واحد پیوند استخوان متفاوت است.
همچنین می توانید برای اطلاع دقیق از هزینه ایمپلنت دندان تهران و هزینه ایمپلنت اقساطی در تهران با مرکز تخصصی ایمپلنت و دندانپزشکی زیبایی طلوع دنت در تماس باشید.
در آخر
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان یا Bone Graft قبل از جراحی ایمپلنت دندان برای بیمارانی که ساختار استخوانی کافی برای اتصال ایمپلنت به استخوان فک به دلیل نقص ژنتیکی، بیماری لثه، ضربه یا آسیب به صورت یا از دست دادن دندان ندارند؛ توصیه می شود. اغلب، متقاضیان ایمپلنت دندان در طی مشاوره اولیه با دندانپزشک خود متوجه می شوند که استخوان فک آن ها به اندازه کافی برای حمایت از ایمپلنت کافی است یا خیر. پودر استخوان ایمپلنت دندان انواع مختلفی دارد که هر کدام بنا به شرایط فرد و تشخیص متخصص ایمپلنت استفاده می شود که این امر می تواند در هزینه نهایی پیوند استخوان نیز تاثیرگذار باشد.