معمولا کسانی که قصد کاشت ایمپلنت دندان دارند ممکن است با سوالاتی مربوط به سن مناسب برای کاشت ایمپلنت و محدوده سنی مناسب برای کاشت دندان مواجه شوند که در ادامه این مطلب طلوع دنت زیر نظر بهترین متخصص ایمپلنت در تهران به تمام سوالات در مورد محدودیت سنی برای ایمپلنت دندان به طور کامل پاسخ داده است تا در پایان این مقاله به پاسخ سوالات خود دست یابید
آیا محدودیت سنی برای کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد؟
بله، معمولا برای کاشت ایمپلنت دندان محدودیت سنی وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشیم. درست است که برای جراحی ایمپلنت مواردی از قبیل: محل دندان، تعداد دندان از دست رفته، وضعیت یکپارچگی استخوان فک، سلامت دهان و دندان ، سلامت عمومی نیز در انجام ایمپلنت تاثیر گذار هستند؛ اما نمی توان معیار سن را نادیده گرفت.
چرا که انجام کاشت ایمپلنت در سنین کم و قبل از 18 سالگی به علت وجود چند ایمپلنت و تاج دندان در یک ناحیه، مقاومت در برابر رشد استخوانی ایجاد می شود و باعث بد فرم شدن فک و تغییر فرم صورت در نوجوانی و جوانی خواهد شد. اما بعد از ۱۸ سالگی به دلیل اینکه تقریبا فرم و رشد فک به مقدار کافی رسیده است؛ دیگر با چنین مشکلاتی روبرو نخواهیم بود. عموماً، برای کاشت ایمپلنت دندان:
- باید فرد بالای 18 سال باشد و رشد استخوان فک به طور کامل به پایان رسیده باشد.
- همچنین، وضعیت عمومی سلامت دهان و دندان نیز بررسی می شود تا اطمینان حاصل شود که فرد مناسب برای کاشت ایمپلنت است یا خیر.
سن مناسب برای اقدام به کاشت ایمپلنت دندان
معمولا بهترین سن برای اقدام به کاشت ایمپلنت دندان معمولاً بالای 18 سال است. . در 18 سالگی معمولا رشد استخوان فک به طور کامل به پایان رسیده است. البته وضعیت عمومی سلامت دهان و دندان نیز بررسی می شود تا اطمینان حاصل شود که فرد مناسب برای کاشت ایمپلنت است.
با این حال، وضعیت هر فرد با فرد دیگر متفاوت بوده و باید با یک پزشک دندانپزشک مشورت کند تا بتواند در مورد وضعیت هر بیمار اطلاعات دقیق تری ارائه دهد و تصمیم مناسبی را برای سن مناسب برای ایمپلنت کردن در نظر بگیرد.
کاشت ایمپلنت در سن کم
انجام درمان ایمپلنت دندان در سنین کم (کودکی و نوجوانی) ممکن است با عوارضی همراه باشد. زیرا در سن کم، استخوان فک هنوز به تکامل نرسیده است و در حال رشد است و این می تواند تاثیری بر روی استحکام و ثبات ایمپلنت داشته باشد. علاوه بر این موضوع، در صورتی که فرد بالغ نشده باشد و هنوز در حال رشد باشد؛ ایمپلنت ممکن است با تغییرات در ساختار فک و رشد استخوان وی هماهنگ نشود و نیاز به تعویض یا تعدیل داشته باشد.
علاوه بر موارد گفته شده در بالا، ایمپلنت دندان در سنین پایین، نیاز به مراقبت و بهداشت دهان و دندان دارد که ممکن است رعایت این موارد به چالشی تبدیل شود. زیرا نگهداری صحیح از ایمپلنت و بهداشت دهان و دندان در این سن ممکن است دشوار باشد و مشکلاتی مانند موارد زیر ممکن است رخ دهد:
- التهاب لثه
- عفونت
- ترکیب نشدن استخوان
- و…
کاشت ایمپلنت در سن بالا
کاشت ایمپلنت دندان در سن خیلی زیاد نیز ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. بهتر است قبل از تصمیم گیری در مورد کاشت ایمپلنت در سنین بالا، حتما با دندانپزشک مشورت کنید تا متوجه شوید که در این سن آیا کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندان هستید یا خیر؟ متخصص ایمپلنت می تواند شرایط خاص شما را بررسی کرده و بهترین درمان را به شما توصیه کند.
معمولا در سنین بالا، استخوان فک ممکن است ضعیف بوده و کمتر برای کاشت دندان قابل جذب باشد؛ که این موضوع می تواند فرآیند بهبودی پس از کاشت ایمپلنت را کندتر کند. همچنین، در برخی موارد، ایمپلنت ممکن است نتواند به خوبی با استخوان فک ادغام شود یا ممکن است به طور ناخواسته به فک مجاور آسیب برساند. مشکلات مرتبط با سلامت عمومی مانند بیماری های قلبی، دیابت و عوامل دیگر نیز می توانند ریسک های احتمالی را افزایش دهند.
عوارضی که ممکن است در سنین بالا بر اثر کاشت ایمپلنت دندان بروز پیدا کنند شامل موارد زیر می باشد:
- عفونت
- خونریزی
- درد
- تورم
- شکست ایمپلنت
محدوده سنی برای ایمپلنت دندان
معمولاً، محدوده سنی ممکن است در افراد متفاوت، مختلف باشد. زیرا این محدوده سنی به دلیل رشد استخوان فک و وضعیت عمومی سلامت دهان و دندان تعیین می شود. اما به طور کلی و طبق نظر متخصصان این حوزه بهترین سنی که می توان ایمپلنت دندان انجام داد:
محدوده سنی مناسب برای کاشت ایمپلنت دندان معمولا بین 18 تا 70 سالگی می باشد.
با این حال، پس از انجام معاینات و بررسی های لازم از سوی متخصص ایمپلنت، هر فردی که شرایط لازم برای ایمپلنت دندان را داشته باشد؛ می تواند از این روش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته خود استفاده کند.
آیا در هر سنی می توان ایمپلنت دندان انجام داد؟
بله، اما زمانی که فرد در سن رشد قرار دارد باید به این نکته توجه شود که با رشد فک، ایمپلنت و تاج دندان ایجاد شده ممکن است نسبت به سایر دندان ها کوتاه تر شود و نیاز به ترمیم مجدد یا ایمپلنت مجدد وجود داشته باشد. در اصل ایمپلنت دندان بنا به دلایل ذکر شده در بالا محدودیت سنی دارد به خصوص برای افراد زیر 18 سال.
معمولا شما از 18 سال تا هر سنی حتی میانسالی و پیری می توانید برای کاشت ایمپلنت اقدام کنید. در برخی موارد، ممکن است نیاز به ملاک های خاصی در سنین مختلف وجود داشته باشد. برای انجام این روش، عوامل زیر تاثیر گذار می باشند:
- رشد استخوان فک
- وضعیت عمومی سلامت دهان و دندان
- استحکام استخوان فک
- تراکم استخوان
- سلامت فرد
همچنین اگر چند دندان کنار هم از بین رفته باشند و فرد در سن پایین اقدام به ایمپلنت نماید؛ رشد استخوان فک در آن ناحیه محدود می شود و ممکن است به دلیل اینکه باقی قسمت های فک در حال رشد هستند، هندسه و فرم فک دچار تغییر و عدم تناسب گردد.
چرا بیماران زیر ۱۸ سال بهتر است تا پایان سن بلوغ برای کاشت ایمپلنت منتظر بمانند؟
در مورد کودکان و نوجوانان باید گفت که همزمان با رشد قدی و تغییرات جسمی فرد در این سن، استخوان فک او نیز در حال رشد کردن است، بنابراین نمی توان در سن زیر ۱۸ سال عمل ایمپلنت را انجام داد. چرا که در صورت انجام عمل و با رشد فک، ممکن است پایه ایمپلنت کوتاه تر از بقیه شود و تاج دندان را به سمت داخل بکشد.
بنابراین بیماران زیر ۱۸ سال بهتر است تا پایان سن بلوغ برای کاشت ایمپلنت منتظر بمانند به دلایلی که زیر به آنها اشاره کرده ایم:
رشد استخوان: استخوان فک در دوران بلوغ هنوز در حال رشد است و استحکام کامل خود را ندارد. کاشت ایمپلنت در این دوران ممکن است باعث مشکلاتی مانند عدم تطابق استخوان با ایمپلنت شود و در نتیجه، موفقیت درمان را کاهش دهد.
تغییرات دندانی: در دوران بلوغ، دندان ها و فک ها تحت تغییرات قابل توجهی قرار می گیرند. این تغییرات ممکن است باعث عدم تطابق ایمپلنت با ساختار دندانی و فکی شود و در نتیجه، نیاز به تعویض ایمپلنت در آینده ایجاد شود.
چرا کودکان و نوجوانان کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان نیستند؟
کودکان و نوجوانان کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان نیستند زیرا در این سنین کودکی استخوان فک در کودکان و نوجوانان در حال رشد است و هنوز به طور کامل تکامل پیدا نکرده است. این موضوع می تواند باعث عدم پایداری و بروز مشکلات در طولانی مدت در ایمپلنت شود.
همچنین به دلیل تغییرات دندانی در این سن در کودکان و نوجوانان می تواند باعث نامناسب شدن موقعیت ایمپلنت شده و نیاز به تعویض مجدد آن در آینده گردد تا با رشد فک و تغییرات طبیعی آن هماهنگ شود. اما در شرایط ضروری و طبق صلاحدید متخصص انجام این کار به صورت محدود و تک دندان در سن پایین تر از 18 سال می تواند صورت گیرد؛ اما همانطور که اشاره شد نیاز است زمانی که فرد به ۱۸ سالگی رسید ایمپلنت تعویض گردد و ایمپلنتی قرار داده شود که با سطح دندان های دیگر هم خوانی داشته باشد.
اولین سنی که یک فرد می تواند ایمپلنت دندان انجام دهد چه سنی است؟
اولین سنی که فرد می تواند اقدام به کاشت دندان کند باید استخوان فک به اندازه کافی بالغ و پایدار شده باشد تا بتواند ایمپلنت را به خوبی پذیرفته و در خود نگه دارد. عموماً، برای انجام کاشت ایمپلنت دندان، فرد باید بالای 18 سال باشد و رشد استخوان فک به طور کامل به پایان رسیده باشد. لذا 18 سالگی رایج ترین پاسخ به این سؤال است.
اما در برخی موارد نیز ممکن است در ۱۸ سالگی، بیمار هنوز در حال بلوغ باشد؛ به این معنی که فک ممکن است به رشد و تغییر ادامه دهد. در نتیجه می توان گفت که به طور عمومی اولین سن برای کاشت ایمپلنت 18 سالگی است اما نیاز و بستگی به تشخیص و بررسی ایمپلنتولوژیست نیز دارد.
به جای خطر شکست ایمپلنت، برای بیماران جوانی که قصد کاشت ایمپلنت دیجیتال یا ایمپلنت فوری در تهران را دارند؛ بهتر است برای ارزیابی کامل وضعیت خود با مرکز تخصصی ایمپلنت و دندانپزشکی زیبایی طلوع دنت در تماس باشند تا یک برنامه درمانی سفارشی بر اساس وضعیت فعلی خود دریافت کنند.
آیا ممکن است فردی برای کاشت ایمپلنت دندان خیلی پیر باشد؟
به زبان ساده باید گفت که در حقیقت محدودیت سنی برای ایمپلنت دندانی وجود ندارد و هیچ کس برای انجام ایمپلنت دندان پیر و کهنسال نیست. اما در برخی موارد ممکن است به دلیل کاهش شدیدی تراکم استخوان، برای کاشت ایمپلنت دندان خیلی دیر شده باشد و سن مناسبی برای کاشت دندان نباشد.
همواره توصیه می شود که قبل از اقدام به کاشت ایمپلنت، معاینه دقیقی از سوی یک متخصص ایمپلنت صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که فرد برای این روش در این سن مناسب است یا خیر. از مهم ترین عوامل تعیین کننده برای تصمیم گیری در مورد کاشت ایمپلنت در افراد مسن عبارت است از:
- سلامت عمومی فرد
- وضعیت دندان های باقیمانده
- تراکم استخوان کاهش یافته و میزان پوکی استخوان
البته در صورتی که مدت طولانی از خالی ماندن دندان از دست رفته گذشته باشد و استخوان دچار تحلیل شده باشد و استحکام کافی برای کاشت ایمپلنت را نداشته باشد؛ جای نگرانی نیست و بسیاری از بیماران می توانند به راحتی با پیوند استخوان مشکل خود را برطرف کنند و ایمپلنت دندانی موفقی را تجربه کنند.
درصد موفقیت ایمپلنت دندان برای افراد مسن چقدر است؟
آمارها نشان می دهند که میزان موفقیت آمیز بودن این روش برای گروه سنی میانسال و مسن، در سطح قابل قبولی قرار دارد. در واقع یکی از روش های درمانی مطمئن و بدون ریسک برای بهبود وضعیت دندان ها در افراد با سن بالا استفاده از ایمپلنت می باشد. درصد موفقیت کاشت ایمپلنت دندان برای افراد میانسال و پیر به عوامل متعددی بستگی دارد؛ از جمله:
- سلامت عمومی فرد
- وضعیت استخوان فک
- مراقبت های پس از عمل
در مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است:
معمولاً درصد موفقیت بالایی برای ایمپلنت دندان در افراد مسن گزارش شده است به طوری که دندان های کاشت شده با عمل ایمپلنت برای افراد کهنسال بیش از ۱۵ سال کارایی داشته اند و درصد موفقیت بالای ایمپلنت در افراد مسن، یکی از نقاط قوت ایمپلنت است.
به طور کلی، با رعایت مراقبت های مناسب و مشاوره با یک تخصصی دندانپزشک، احتمال موفقیت بالا برای کاشت ایمپلنت دندان در افراد مسن وجود دارد. با این حال، هر مورد باید به صورت جداگانه ارزیابی شود و بهتر است با یک تخصصی دندانپزشک مشورت کنید تا اطلاعات دقیق تری دریافت کنید.
چه محدودیت هایی برای کاشت ایمپلنت در سنین بالا وجود دارد؟
عملا هیچ محدودیتی برای کاشت ایمپلنت در سنین بالا وجود ندارد. اکثر افراد در سنین بالای ۶۰ سال با مشکلات عمده دندان رو به رو می شوند و نیاز به درمان و جایگزینی دندان های خود دارند. بنابراین طیف گسترده ای از ایمپلنت دندانی از میانسالی به بالا صورت می گیرد. اما مواردی نیز هستند که ممکن است محدودیت هایی را برای این روش درمانی در سنین بالا ایجاد کنند که عبارتند از:
- سیستم ایمنی ناسالم و ضعیف
- اعتیاد شدید به مواد مخدر
- مصرف الکل
- دیابت
در نهایت
برای اطلاع از بهترین سن برای ایمپلنت دندان با انتخاب یک مرکز پزشکی معتبر همراه با بهترین متخصصین با تجربه می توانید در مناسب ترین سن کاشت دندان خود را انجام دهید و از بروز عوارض پیشگیری کنید و دندان های از دست رفته خود را با موفقیت جایگزین کنید.